επιστροφη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Η ανέγερση του Ιερού Ναού της Αγίας Μαγδαληνής ξεκίνησε το 1901 από τα πριγκηπόπαιδα Πέτρο, Γεώργιο και Μαρία του βασιλιά Γεωργίου Α' και περατώθηκε το 1903 «δαπάναις του μεγάλου δουκός Γεωργίου, επί αρμοστείας βασιλόπαιδος Γεωργίου εις ανάμνησιν της εν Κρήτη διαμονής της βασιλόπαιδος Μαρίας».

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν μεταφέρθηκαν από την Ρωσία. Ρωσικού ρυθμού ο τρούλος, βυζαντινού ο υπόλοιπος ναός που χτίσθηκε κοντά στα ανάκτορα και προοριζόταν για τον εκκλησιασμό της βασιλικής οικογένειας.

Είναι ο ναός που υποδέχθηκε πρώτος τον Βενιζέλο μετά τον χαμό του. Στην πολυετή ιστορία του ναού, αναφέρεται το θαύμα της Αγίας Μαγδαληνής που στην κατοχή εμφανίστηκε στον Γερμανό φρουρό με το σημείο του Σταυρού στο χέρι της και ανάγκασε τον διοικητή να εκκενώσει τους χώρους του από πυρομαχικά και άρματα που αποθηκεύονταν εκεί.

Στην Αγία Μαγδαληνή λειτούργησε με ευλάβεια και αυταπάρνηση από το 1971 ο πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Βοζινάκης που παρέλαβε τον ναό εγκαταλελειμμένο χωρίς αρχεία.

Σήμερα ανήκει στο λαό της Χαλέπας και στους πιστούς που συρρέουν από κάθε γωνιά της γης. Δεν αποτελεί ιδία ενορία αλλά Ν.Π.Δ.Δ. Διοικητικά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, και τελεί υπό τον έλεγχο των υπουργείων Προεδρίας, Πολιτισμού και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων.