επιστροφη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ

Να μη κλείσει η εκκλησιά
Να τοποθετηθεί μόνιμος εφημέριος

Χανιά, 24 Απριλίου 2006


Να μη κλείσει ούτε για μία ημέρα ο ιερός ναός της Αγίας Μαγδαληνής Χαλέπας, που επί 10ετίες υπηρέτησε τη Χάρη της με ευλάβεια, ζήλο και αυταπάρνηση ο παπα Παναγιώτης Βοζινάκης, ζητούν πολίτες των Χανίων με επιστολή τους προς τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίο.
Παράλληλα ζητούν να διευθετηθεί άμεσα και οριστικά η εκκρεμότητα τοποθέτησης μόνιμου εφημέριου του ναού.
Στην επιστολή τους προς τον μητροπολίτη Ειρηναίο, τονίζουν ακόμα ότι: «Ελπίδα ότι το αίτημά μας θα βρει ανταπόκριση και μόνιμη λύση, μας έδωσε η απόφασή σας να λειτουργήσει προσωρινός εφημέριος τις Άγιες ημέρες του Πάσχα και για μικρό χρονικό διάστημα.
Η εκκλησιά της Αγίας Μαγδαληνής ανήκει στο λαό της Χαλέπας, στους Χανιώτες και στους απόδημους συμπατριώτες μας, καθώς εκεί η πίστη και η ευλάβεια όλων βρίσκει καταφύγιο.
Σε μία εποχή που οι δημοκρατικοί θεσμοί και η χριστιανική αγάπη αγκαλιάζουν τους πιστούς των άλλων θρησκειών, σε μία εποχή που ανοίγουν τζαμιά στο όνομα της ανεξιθρησκείας, η οποία προστατεύεται και από το Σύνταγμά μας, δεν επιτρέπεται να σφραγίζονται εκκλησιές της Ορθοδοξίας».
Την επιστολή συνέταξε για λογαριασμό της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Αγία Μαγδαληνή, ο δημοσιογράφος και μέλος του Μικτού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών Στάθης Καγιαλές, ενώ το διήμερο από το Μ. Σάββατο, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 600 υπογραφές.

_______________________________________

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Σήφη Μιχελογιάννη
στα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Παρασκευή 28 Απριλίου 2006

Η Εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής

Κύριε διευθυντή,

Διάβασα την επιστολή της Επιτροπής Πρωτοβουλίας των πολιτών των Χανίων για την εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής και θέλω απλά να διατυπώσω τη γνώμη μου.
Εκκλησία δεν είναι μόνο ένας χριστιανικός ναός ή μια ακολουθία. Λέμε ωραίος ναός ή ωραία Εκκλησία ή λέμε άργησες η εκκλησία τελείωσε. Εκκλησία, δεν είναι μόνο η απόλυτη ησυχία. Λέμε έγινε η τελετή με τάξη και ησυχία λες και ήταν εκκλησία. Εκκλησία δεν είναι μόνο η θρησκευτική εξουσία και το σύνολο των λειτουργών της.
Εκκλησία είναι κυρίως το σύνολο του πληρώματος, το σύνολο του λαού που ακολουθεί ένα χριστιανικό δόγμα.
Λέμε Ορθόδοξη ή Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Λέμε επίσης με γεωγραφικό προσδιορισμό Εκκλησία της Κρήτης ή Εκκλησία της Αθήνας ή η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Λέμε επίσης -ανεξαρτήτως δόγματος- η Χριστιανική Εκκλησία.
Εκκλησία, λοιπόν, είναι κυρίως αυτή η πρωτογενής σχέση του λαού με τον ιδρυτή της εκκλησίας Χριστό. Αυτή η πρωτογενής σχέση, η άμεση αυτή σχέση, σπανίως εμφανίζεται στις μέρες μας. Μια τέτοια σπάνια εξαίρεση είναι η παράκληση και η επιθυμία των ορθόδοξων Χριστιανών της Χαλέπας αλλά και όλης της πόλης των Χανίων και όλου του νομού των Χανίων θα έλεγα, να μην κλείσει η όμορφη εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής μετά τον αδόκητο θάνατο του αγαπητού σε όλους μας πατέρα Παναγιώτη Βοζινάκη. Να έχει ενορία, να λειτουργείται κανονικά.
Να μη μετατραπεί σε ένα μουσείο, ανοιχτό σε ολίγους εκλεκτούς, όπως ίσως, επιθυμούν κάποιοι. Να μείνει μια ανοικτή σε όλους εκκλησία, όπου θα τελούνται Μυστήρια, όπως βαπτίσεις και γάμοι, σε αυτό το πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον. Αυτή ήταν και η επιθυμία του πατέρα Παναγιώτη Βοζινάκη.
Ο Μαλρώ, ο Γάλλος συγγραφέας και υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, είχε προβλέψει από την 10ετία του 1950, ότι ο 21ος αιώνας, θα ήταν ο αιώνας της θρησκείας. Υπάρχουν αρκετά φαινόμενα σε παγκόσμια κλίμακα που συνηγορούν με αυτή την πρόβλεψη. Πέρα, όμως, από αυτό, η πίστη και η λατρεία προς τον Χρίστο εκατομμυρίων ανθρώπων, για πάνω από 2000 χρόνια, είναι το μεγαλύτερο θαύμα του κόσμου.
Η Αγία Μαγδαληνή είναι ένας ναός αφιερωμένος σε αυτή τη λατρεία, σε αυτό το θαύμα. Ασφαλώς η τοπική εκκλησία θα ακούσει τη φωνή του λαού που ζωντανεύει την άμεση σχέση του ανθρώπου με το Θεό, του ανθρώπου με τον ιδρυτή της Χριστιανικής Θρησκείας.

Με εκτίμηση
Σήφης Μιχελογιάννης
τ. βουλευτής